Tuesday, January 27, 2009

Overvåke hva sa du?

Må innrømme at jeg satt cola-lighten i halsen da jeg kom over følgende artikkel fra Eidsvold og Ullensaker Blad: http://www.eub.no/nyheter/article4078345.ece
Jeg vet ikke om det er journalisten, politimannen eller begge to som overhodet ikke kan noe som helst om Internett og de teknologiene som benyttes over nett i dag, eller om de bare har pratet voldsomt forbi hverandre.
Bare ingressen får det til å grøsse i meg: "Ungdommenes kommunikasjonskanal nummer én er MSN på Internett. Men lensmannskontoret i Ullensaker har ingen nettovervåkere."
Joda, jeg skal gi dem rett i at MSN er ungdommens kommunikasjonskanal nummer 1 på nett, såpass har de fått med seg. Men så ramler de utfor stupet av teknologiforståelsen...

Det skrives om en trusselfilm mot elever på en skole som ble funnet på Youtube, og journalisten skriver: "Skoleledelsen handlet raskt, slettet filmen, kalte inn de involverte elevene og deres foresatte, og anmeldte forholdet til politiet."
Det korrekte skulle vel være at skolens ledelse kontaktet administratorene hos Youtube og fikk filmen fjernet fra sidene, men det heter seg at tvil skal komme den tiltalte til gode så da godtar vi den og går videre til neste punkt...

"Politioverbetjent Terje (eternavn fjernet av bloggskriver) sitter foran PC’en sin på lensmannskontoret. Datamaskinen er skrudd på, men han bruker den ikke til nettovervåking"
De fleste datamaskiner er som regel skrudd på, da de brukes til langt mer enn Internett. Politiet har helt sikkert en masse applikasjoner som de bruker i sitt daglige virke, og kabal legges jo ofte på datamaskinen i dag... Og det hadde vel ikke vært særlig nyttig overvåking hvis en mann skulle sittet og passet på alle sider på Internett? Det er jo som om en mann skulle sittet og overvåket alle verdens telefonsamtaler på en gang! Men det blir utrolig nok værre...

"Det ligger mye ute på forskjellige nettsteder, som det ville vært interessant for oss å få gjort noe med. Spesielt på MSN kommer det fram mye som vi ikke klarer å fange opp. Vi har rett og slett ikke kapasitet"
Det er vel ikke kapasiteten som er den viktigste årsaken til at politiet ikke følger med på MSN? Det er vel heller snakk om at med unntak av eventuelle grupper på MSN, så er MSN et verktøy som sørger for privat samtale mellom to eller flere personer. For å "overvåke" denne snakkingen snakker man om avlytting, og da må det først og fremst foreligge så sterk mistanke til ganske alvorlige kriminelle handlinger at man får tillatlese til dette, og deretter må de som skal avlytte ha verktøyet til å gjøre dette. Det finnes selvølgelig slikt verktøy, men det er ikke bare å sette et antall politifok i et rom med hver sin PC, det er ganske mye mer krevende enn det... Så kom ikke her å snakk om at kapasitet hos politiet er årsaken til at dette ikke gjøres!

"For mange ungdommer flyr timene foran PC-en. En Nova-rapport fra 2004 viste at bruk av PC er svært utbredt i denne aldersgruppen. Av rundt 12.000 svar fra elever på ungdomsskolen og i den videregående skolen, oppga 83 prosent at de hadde tilgang på Internett hjemme"
Vil vel si at både journalist og politi henger forferdelig langt etter her også jeg da, en rapport fra 2004 har kun antikvarisk verdi i dag. Innen dette området skjer utviklingen så fort at med mindre ungdom i Eidsvold og Ullensaker-området er langt dummere og mindre opptatt av teknologi enn annen ungdom (noe jeg betviler sterkt), så er det langt fler enn 83 prosent av undommene som har tilgang på Internett hjemme i dag. Og har de mot formodning ikke tilgang til Internett hjemme, så har de det andre steder.

"På Internett kan det være planlegging, diskusjon og chatting om kriminalitet. Det kan være kriminalitet som skal begås eller som er begått."
På Internett ligger det også oppskrifter på hvordan man kan lage hjemmelagde bomber, bilder og videofilmer av tvilsom karakter, og en hel masse nyttig og ynyttig informasjon. Internett speiler samfunnet forøvrig. Det planlegges, diskuteres og chattes om kriminalitet over alt i samfunnet så det skulle bare mangle at det ikke gjøres på nett også.

"Det kan for eksempel være informasjon om fester hvor narkotika skal selges og brukes. Internett er en veldig god kilde. Det er synd vi ikke har kapasitet til å overvåke den."
Ok, skal politiet åpne alle brev som skrives og sendes, avlytte alle telefonsamtaler som tas både i fastnett og mobilnett, og tyvlytte på alle samtaler i det offfentlige og private rom også da eller?
Tror nemlig at det er det som skal til hvis de skal vite om alle fester der det brukes eller selges narkotika.

No comments: