Thursday, January 29, 2009

Bondepartiet (Sp) slår til igjen...

I 1922 brøt daværende Bondepartiet de formelle organisatoriske båndene til Norges Bondelag. i 1959 byttet de navn fra Bondepartiet til Senterpartiet.
Nå er sirkelen sluttet, og de kan fra og med årsmøtet i 2009 kalle seg Bondepartiet igjen!
Partiet har nå kommet med et utkast til partiprogram, og dette skal vedtas på årsmøtet i mars.
Her går de inn for at det ikke skal yngles ulv i Norge i det hele tatt, og de skal kun ha 5 bjørneynglinger og 15 for jerv. Hva har de tenkt å gjøre da? Skyte alle hunndyr, eller tvinge i dem p-piller? Sp sammenligner ulven med "innvandrede" arter som villsvin. Har de da glemt at en av grunnene til at det er lite ulv i Norge i dag er den klappjakten som ble drevet på dem?

Bøndene syter over at rovdyr dreper så mange av dyrene deres, og det er ikke tvil om at noen dyr drepes av ulv, bjørn, jerv, kongeørn og gaupe hvert år. Men hvis alle de dyrene som settes opp som drept av rovdyr i rapportene hadde mistet livet på denne måten, ville rovdyrbestanden i Norge i dag vært langt større og sterkere enn det den viser seg å være.
Det er minst 3 "rovdyr" som bøndene ikke tenker på når de vil utrydde all ulv og beholde en og annen tam bjørn, og disse "rovdyrene" står for en langt større andel av drepte dyr enn det bøndene og enkelte "eksperter" vil vedkjenne seg.
Vi presenterer her følgende nye "rovdyr":

Mennesket: Det finnes mennesker som har lyst på fårikål men ikke ønsker å betale for det. Noen av disse heter "bonde som selger kjøtt svart" og andre heter "utrolig frekke individer" som kommer over dyr uten gjetere og forsyner seg . Skyt eller knivstikk dyret, og vips ett dyr mindre på engen, og et dyr mere i rovdyrstatistikken.

Bilen (eller Lastebilen eller Traileren som den ofte kalles): Dette "dyret" kjører på og skader eller dreper sau som reker langs veien uten at noen passer på dem. Dette kan både være små gårdsveier og store riksveier og europaveier. Når høsten kommer er det færre dyr i flokken enn da de ble sluppet ut på forsommeren, og disse er selvfølgelig tatt av rovdyr for det er mere penger å få i rovdyrerstatning enn annen erstatning. Dette står for mange dødsfall...

Det tredje rovdyret heter Naturen. Det er faktisk slik i vår norske natur, at det er en del kulper, knauser, fjellskråninger, etc. som dyr kan miste livet i. Dyr som faller ned i en kulp og drukner blir etterhvert borte. Dyr som faller ned en skrent og ikke kommer opp igjen vil etterhvert sulte ihjel og dø. Så kommer naturens mange ryddehjelper og lever på kadaveret.

Selvfølgelig finnes det dyr som tas av rovdyr i Norge i dag, og for de som driver med husdyr er dette et problem man må se på. Men løsningen er ikke å utrydde alle rovdyr, for det får alvorlige konsekvenser for hele økosystemet. Men så lenge det blir bedre for bøndene gir vel Sp blaffen i det... Løsningen slik jeg ser det er utrolig enkel: Pass på dyrene!
Sett opp gjerder i utmarka der dyrene er der dette kan være en god løsning. Sett da opp gjerder som både holder de tamme dyrene innenfor området og de ville dyrene utenfor.
Ansett gjetere! Dette fungerer faktisk, da rovdyrene trekker seg unna når de lukter mennesker.
Hvis f.eks. 3-4 gårdsbruk slo seg sammen om å passe på hverandres dyr (for de er jo merket og kan gjerne gå på samme område) burde det ikke være noe stort problem å ha gjetere til å gå med sauene. Så kan heller staten gi noe av landbruksstøtten til denne typen bønder gjennom å sponse en "gjeter-ordning". Det er mange som kunne tatt sånne jobber hvis man fikk litt igjen for det! Glimrende mulighet for å komme seg ut i friluft...

Eventuelt kan man jo gjøre en variant av det en annen blogger har foreslått, nemlig å sette menneskelige restriksjoner.
Mitt forslag i så måte er: Maks 2 nye Sp-velgere hvert år! Men det er kanskje ikke en restriksjon...

No comments: