Friday, January 23, 2009

Barack-effekten

Nyhetene de siste dagene har i stor grad dreid seg om Barack Obama (naturlig nok) som 20. januar ble innsatt som den 44. Presidenten i USA. Som den første fargede president i historien har nødvendig vis medieoppstyret vært ekstra stort denne gangen.
I tillegg snakkes det mye om Obama-effekten eller Barack-effekten, som skal gjøre slutt på all elendighet og få alle til å like USA. Det er nok ikke fullt så enkelt!
Likevel ser man at ting er i ferd med å skje. Første dag på jobb ble det bestemt at fangeleiren ved Guantanamo Bay Basen ("Gitmo") skulle stenges innen ett år. Dette viser noen av utfordringene den nye presidenten står ovenfor, og viser også at en del ting kan ta tid å løse.
For hvor gjør man av 250 individer som ansees som farlige selv om de ikke nødvendig vis har gjort noe som de kan dømmes for? Her i Norge har vi 1 mann, Mullah Krekar, som vi ikke klarer å bli kvitt, og nå får President Obama 250 stykker...
Vi får satse på at noen av disse individene kan dømmes via sivile domstoler, eller "interneres" på mer humane måter i de mer "åpne" anstaltene som finnes. Hvis de har vært skyldige i noe, burde de selvfølgelig straffes. Men da ville de trolig allerede ha blitt dømt via de millitære domstolene. Risikerer de dødsstraff i hjemlandet kan de ikke sendes hjem, og det er vel et faktum at de fleste land av den typen de innsatte på Guantanamo Bay kommer fra er land der holdningen til dødsstraff er litt anderledes enn her på Oljeberget. Og styrsmaktene har vel sikkert skiftet noen ganger siden de var "frihetskjempere" i hjemlandet... Gårsdagens frihetskjempere er jo som kjent dagens terrorister, og vips er man ikke like velkommen hjem...
Etter å ha sittet flere år i fangenskap, skyldig eller uskyldig, så har vel det hatet som fikk dem sperret inne neppe blitt noe mindre enn da de ble plassert i en celle. Så det å slippe dem løs i USA er vel heller ikke det smarteste... Vi ønsker den nye presidenten lykke til i sitt virke, og håper han har mange gode rådgivere rundt seg og mulighten til å få Kongressen og Senatet med seg.

No comments: