Wednesday, July 23, 2008

Er det virkelig mulig???

Jeg tilater meg tre spørsmålstegn, for dette er skikkelig søkt.
Jeg leser igjen i Dagbladet (som er min hovedleverandør av agurknyheter) en nyhet som får meg til å riste oppgitt på hodet. (http://www.dagbladet.no/sport/2008/07/22/541514.html)
I dag er det Berit Riise som er ute i media og uttaler seg etter at en av hennes sønner har blitt skadet (igjen!). Denne gangen er det Bjørn Helge (spiller i Lillestrøm Sportsklubb) som har fått enda en lårskade denne sesongen (er vel 3. eller 4. så langt i år). Han er forventet ute i 6-8 uker, og hans mor mener at dette har ødelagt hans sjanser til å bli proff... Når du har et punkt på kroppen som er spesielt skadeutsatt, så burde det vel strengt tatt være i egen interesse å trene opp dette punktet slik at det blir sterkt og friskt? Særlig når man har vært skadet på samme sted flere ganger i løpet av relativt kort tid? Men Bjørn Helge har nok vært for opptatt av å skylde på alle andre enn seg selv til å tenke på dette. Han har jo blandt anet uttalt at det er tidligere LSK-trener Tom Nordli som er skyld i at han ble skadet. Dette fordi Hr. Nordli har bedrevet ensidig trening med ballspill og løp som ingredienser og ikke generell styrketrening. Hva gjør man på fotballbanen i en kamp tro? Ballspill og løp høres veldig kjent ut her (selv om keepere ikke skal løpe så mye og mange utespillere ser ut til å ha mer lyst til å stå stille med hoftefeste og vente på å få ballen levert i bena).
Hvis Tom Nordli hadde hatt en så gal treningsfilosofi at spillerne hans hadde blitt systematisk feiltrent og skadet som følge av denne så ville han aldri fått lov å trene lag fra de høyeste divisjonene i Norsk fotball. Den informasjonen ville spredt seg innad i miljøet, og tilbudene ville tørket opp raskere enn nye Lambi fjerner vannsøl fra kjøkkenbenken. Samtidig ville det ikke bare vært en enkelt spiller som hadde blitt skadet, da ville mange spillere ha slitt med akkurat det samme.
Hvordan har egeninnsatsen og egentreningen vært da, Bjørn Helge?
Når du er fotballspiller på elitenivå og trener noen timer hver dag så burde det ikke være noe stort problem å gå på et treningsstudio å trene litt styrke innimellom øktene på banen. Litt ansvar for egen helse må man ha, man kan ikke legge alt ansvaret på en trener. Det blir jo som om Anders Eljas (dirigent for Kringkastingsorkesteret) skulle få skylda for at 3. fiolinisten ikke har øvd hjemme...

Jeg har aldri drevet aktivt med idrett selv, men i noen år hang jeg i miljøet rundt en håndbalklubb i øverste divisjon. Der måtte jentene både jogge og trene styrke på egenhånd innimellom jobb/studier og organiserte treningsøkter. Dette fungerte glimrende! Jeg regner ikke med at en eliteseriespiller i fotball jobber så mye ved siden av, og da burde det i alle fall være mulighet for faste styretreningsøkter utenom den organiserte treningen.
Det er som regel en uke mellom hver kamp (i alle fall for de lagene som er ute av cupen) og jeg tror de fleste trenere lar deg drive litt restitusjonstrening på en økt hvis du har tatt i en skikkelig økt i styrkerommet før treningen. Særlig hvis dette gjøres god tid før neste kamp.

Hva blir det neste utspillet i denne saken? Blir Tom Nordli eller noen nåværende LSK-trenere/ledere faktisk saksøkt for at de ikke har dratt guttungen inn i styrkerommet og presset ham til fysisk fostring? I så fall, kommer de til å saksøke Berit Riise tilbake for dårlig oppdragelse? Kommer tredjefiolinisten i KORK til å saksøke meg for å ha avslørt ham/henne? Dukker det opp enda en ny skade når Bjørn Helge kommer tilbake på banen (la oss ikke håpe det)? Følg med...

3 comments:

MON said...

Det er vel noe man kan kalle en god karakteristikk!
Skulle disse menneskene få utfolde seg fritt er det ikke lenge til USA tilstandene også kommer til Norge. Saksøk for enhver pris.
Lær ansvar, det burde vært en god leveregel.

Pappa1 said...

Nordli hadde blitt den perfekte landslagstrener

Pappa1 said...

Nordli hadde blitt den perfekte landslagstrener