Friday, October 31, 2008

Bankenes utrolige arroganse...

Det står skrevet i dagens tabloid-aviser (og kanskje andre aviser også) at DnB NOR til tross for Norges Banks rentekutt denne uken, setter opp sine lånerenter med 0,3 %.
Skal Rune Bjerke vise at han ikke er i lommene på Jens Stoltenberg likevel? Eller var det omvent, var det Jens som var i lommene til Rune? En konklusjon her vil vel aldri bli funnet, og alt koker bort i kålen. Innsidekameratene i gutteklubben etterforsker hverandre, og dermed kan man forsikre seg om at toppene aldri får svi. I stedet finner man heller en mellomleder et sted som kan ta skylden, så får han sikkert litt penger under bordet og en jobb et annet sted i konsernet.

Det at DnB NOR nå setter opp rentene er ikke bare utrolig arrogant, det viser også hvordan toppene tenker. Her er det kun kapitalen som rår, og den vanlige nordmann gir de blaffen i. De får jo pengene sine uansett de, for hvis du ikke har råd til å betale lånet ditt, så får de enten pengene fra sosialen (hvis du er så heldig å få hjelp der) eller de krever inn pengene via inkasso-regimet. Så hvorfor skal de bry seg? Bonusene sine får de jo også, uansett hvordan bankene går. Og toppsjefene får sine fete lønnsøkninger helt uavhengig av verden rundt dem. For i styret sitter de andre i gutteklubben og taler deres sak...

DnB NOR var så stolte av at de satt ned renten etter forrige rentekutt fra Norges Bank, men det var jo blank løgn! Det de faktisk gjorde var å ikke gjennomførte en varslet renteøkning, men rentenivået ble dermed stående på akkurat samme sted som det hadde vært hele tiden. Det å velge å ikke heve renten er noe helt annet enn å faktisk sette den ned!
Nå varsler de altså i følge media at de skal sette renten opp med 0,3 %, som er halvparten av det kuttet de feilaktig skrøt på seg for noen uker siden.

Ikke er de redd for boikott heller, og det har de god grunn til. Det er nemlig veldig mange mennesker som har lån som ikke så enkelt lar seg flytte. Har du et lån som overstiger 80% av boligens verdi så sliter du med å få flyttet lånet, for de fleste banker har en policy på ikke å overta lån som er på over denne grensen. Dette vet bankene meget godt, og DnB NOR har helt sikkert regnet seg frem til at de har mange av denne typen lånekunder som de da kan herje med så mye de bare vil. Om de mister en og annen 50-60 åring som har et huslån som nesten er nedbetalt og ikke noen voldsom formue, så tjener de sikkert inn de tapene ved å øke rentene ytteligere for de som blir igjen.

Trond Bentestuen som i følge VG er Konserndirektør i DnB NOR går ut og forsvarer renteøkningen med økte renter når bankene skal låne penger og med at de vil sette renten raskt ned igjen. Det må de jo gjerne gjøre, men bare de har hatt 1 måned med høyere rente har de tjent flust med penger de, så kan de sette ned rentenivået fra måneden etter igjen. 0,3 % på bankens samlede lånemasse blir nok en god del penger vil jeg tro. Og Bentestuen har jo garantert en "super-rente" likevel, så han trenger neppe å bekymre seg om renteøkninger på sine lån.
Og det er jo fryktelig merkelig at det bare er DnB NOR som er nødt til å sette opp rentene da, for alle banker handler jo i det samme markedet med de samme kundene. Og da burde jo markedet oppfattes likt av alle parter.

Hvis Kristin og Jens skal vise at de har baller (noe de helt klart burde med tanke på det valget som kommer neste høst og muligheten for 4 nye år), så er dette en gylden anledning til å gå inn og vise litt aktivt statlig eierskap. Men dette har regjeringen vist i så alt for mange situasjoner tidligere at de ikke behersker, så de kommer neppe til å benytte mulighetene til å gjøre noe drastisk og samfunnsnyttig i denne saken heller. Det kan jo gå utover kameratskapet mellom Rune og Jens, og det kan vi jo ikke ha noe av...

No comments: